Zdrowe nawyki – zamień cukier na erytrytol

W temacie cukru statystki są przerażające. Dorosły człowiek w codziennym pożywieniu zjada ok. 10 łyżek cukru dziennie! Jego nadmiar sprzyja wielu chorobom, poza nadwagą i otyłością może prowadzić do cukrzycy typu 2, próchnicy, chorób układu krążenia, stanów zapalnych, a nawet nowotworu trzustki!

 

Warto biały cukier zamienić na erytrytol. Jest to substancja występująca w naturze. Do celów spożywczych pozyskuje się go w procesie naturalnej fermentacji, podczas której pod wpływem drożdży glukoza zostaje zamieniona właśnie w erytrytol.

 

Jakie są zalety erytrytolu?

  • Jest zdecydowani mniej kaloryczny od zwykłego cukru.
  • Mogą go używać osoby chore na cukrzycę ponieważ ma zerowy indeks glikemiczny.
  • Nie stanowi pożywki dla bakterii nazębnych.
  • Nie jest metabolizowany w organizmie.
  • Nie podrażnia jelit, mogą go spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, czy przerośniętą candidą.
  • Wykazuje działanie antyoksydacyjne – opóźnia procesy starzenia oraz wzmacnia nasz system odpornościowy.
  • Można go stosować w taki sam sposób jak cukier – do słodzenia zimnych i gorących napojów, wypieków czy podczas gotowania.

 

Zrób to dla zdrowia. Słodka przyjemność może być także zdrowa 🙂

Wyszukiwarka

Kategorie

Kategorie

Masz pytanie?
Skontaktuj się z nami!

Adres:

Lipowa 6, drugie piętro
15-427 Białystok

Polityka Cookies
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Wyświetl naszą Politykę Prywatności.