W temacie cukru statystki są przerażające. Dorosły człowiek w codziennym pożywieniu zjada ok. 10 łyżek cukru dziennie! Jego nadmiar sprzyja wielu chorobom, poza nadwagą i otyłością może prowadzić do cukrzycy typu 2, próchnicy, chorób układu krążenia, stanów zapalnych, a nawet nowotworu trzustki!
Warto biały cukier zamienić na erytrytol. Jest to substancja występująca w naturze. Do celów spożywczych pozyskuje się go w procesie naturalnej fermentacji, podczas której pod wpływem drożdży glukoza zostaje zamieniona właśnie w erytrytol.
Jakie są zalety erytrytolu?
- Jest zdecydowani mniej kaloryczny od zwykłego cukru.
- Mogą go używać osoby chore na cukrzycę ponieważ ma zerowy indeks glikemiczny.
- Nie stanowi pożywki dla bakterii nazębnych.
- Nie jest metabolizowany w organizmie.
- Nie podrażnia jelit, mogą go spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, czy przerośniętą candidą.
- Wykazuje działanie antyoksydacyjne – opóźnia procesy starzenia oraz wzmacnia nasz system odpornościowy.
- Można go stosować w taki sam sposób jak cukier – do słodzenia zimnych i gorących napojów, wypieków czy podczas gotowania.
Zrób to dla zdrowia. Słodka przyjemność może być także zdrowa 🙂