Zonulina – wzrost poziomu w kale uznawane jest za marker rozszczelnienia jelita

Dziś wracamy do tematu jelit!

Zonulina jest białkiem ścisłych połączeń pomiędzy komórkami nabłonka jelita cienkiego (enterocytami). Jej rolą jest modulowanie przepuszczalności bariery jelitowej.

Wzrost poziomu zonuliny w kale uznawane jest za marker rozszczelnienia jelita (tzw. zespół jelita przesiąkliwego). W konsekwencji dochodzić może do:

  • aktywnej choroby trzewnej (celiakia),
  • cukrzyc typu 1,
  • reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS),
  • stwardnienia rozsianego;
  • różnych chorób autoimmunologicznych (hashimoto itp.),
  • ADHD, autyzmu, depresji, zaburzeń nastroju.

 

Podwyższony poziom zonuliny objawia się:

  • problemami skórnymi: swędzenie, pokrzywka, łuszczyca, egzema, atopia, trądzik,
  • bólami głowy, migrenami,
  • alergiami pokarmowymi i nietolerancjami,
  • bólami stawów,
  • SIBO,
  • wszelkimi chorobami jelit; zespół jelita wrażliwego (wzdęcia, zaparcia, biegunki, dyskomfort jelitowy),
  • niestrawnością,
  • częstymi infekcjami, przeziębieniami.

 

Przyczyną powstawania nieszczelnych jelit są:

  • jedzenie śmieciowe,
  • przewlekły stres,
  • sport wyczynowy,
  • przyjmowanie antybiotyków, inhibitorów pompy protonowej oraz innych leków,
  • nadmiar toksyn,
  • nierównowaga kwasów tłuszczowych w organizmie,
  • cesarskie cięcie (zarówno matkę jak i dziecko należy odbudować po cesarce).

 

Sportowcy często narażeni są na łatwość łapania bakterii, wirusów, grzybów itp. Osoby trenujące powinny mieć w stałej suplementacji odżywki regenerujące jelita! W innym przypadku, może to zatrzymać rozwój ich kariery.

Wyszukiwarka

Kategorie

Kategorie

Masz pytanie?
Skontaktuj się z nami!

Adres:

Lipowa 6, drugie piętro
15-427 Białystok

Polityka Cookies
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Wyświetl naszą Politykę Prywatności.