Dziś wracamy do tematu jelit!
Zonulina jest białkiem ścisłych połączeń pomiędzy komórkami nabłonka jelita cienkiego (enterocytami). Jej rolą jest modulowanie przepuszczalności bariery jelitowej.
Wzrost poziomu zonuliny w kale uznawane jest za marker rozszczelnienia jelita (tzw. zespół jelita przesiąkliwego). W konsekwencji dochodzić może do:
- aktywnej choroby trzewnej (celiakia),
- cukrzyc typu 1,
- reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS),
- stwardnienia rozsianego;
- różnych chorób autoimmunologicznych (hashimoto itp.),
- ADHD, autyzmu, depresji, zaburzeń nastroju.
Podwyższony poziom zonuliny objawia się:
- problemami skórnymi: swędzenie, pokrzywka, łuszczyca, egzema, atopia, trądzik,
- bólami głowy, migrenami,
- alergiami pokarmowymi i nietolerancjami,
- bólami stawów,
- SIBO,
- wszelkimi chorobami jelit; zespół jelita wrażliwego (wzdęcia, zaparcia, biegunki, dyskomfort jelitowy),
- niestrawnością,
- częstymi infekcjami, przeziębieniami.
Przyczyną powstawania nieszczelnych jelit są:
- jedzenie śmieciowe,
- przewlekły stres,
- sport wyczynowy,
- przyjmowanie antybiotyków, inhibitorów pompy protonowej oraz innych leków,
- nadmiar toksyn,
- nierównowaga kwasów tłuszczowych w organizmie,
- cesarskie cięcie (zarówno matkę jak i dziecko należy odbudować po cesarce).
Sportowcy często narażeni są na łatwość łapania bakterii, wirusów, grzybów itp. Osoby trenujące powinny mieć w stałej suplementacji odżywki regenerujące jelita! W innym przypadku, może to zatrzymać rozwój ich kariery.