Pewnie każdy miłośnik kuchni azjatyckiej kojarzy kurkumę, a czy słyszeliście o niezwykłych właściwościach kurkuminy?
Jest to koncentrat kurkumy zawierający aż 18 razy więcej kurkuminoidów (kurkuminy) niż zwykła suszona przyprawa w proszku. Kryje się w niej ogromna moc, która ma działanie przeciwzapalne, regenerujące i chroniące komórki.
Wiele dobroczynnych zalet kurkuminy zostało potwierdzonych naukowo, są to właściwości:
- poprawiające odporność,
- przeciwdepresyjne,
- przeciwzapalne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwutleniające.
Dlatego kurkumina co raz częściej znajduje zastosowanie w leczeniu i profilaktyce wielu chorób:
- Pomaga zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera.
- Poprawia stan układu nerwowego. Wspomaga leczenie objawów depresji i załamań nerwowych.
- Jest to silny naturalny antybiotyk i przeciwutleniacz.
- Regularne stosowanie kurkuminy zmniejsza stan zapalny oraz poziom cukru we krwi.
- Działa odmładzająco, wspomaga odchudzanie i regenerację tkanek.
- Usuwa toksyny i nadmiar płynów, przyspiesza przemianę materii.
- Pomaga zachować prawidłowy poziom cholesterolu.
- Wykazuję silniejsze działanie przeciwzapalne niż leki, bez skutków ubocznych.
Stosujecie kurkumę w swojej kuchni?
Źródło: Aggarwal B.B., Sundaram C., Malani N., Ichikawa H.: Curcumin: the Indian solid gold. Adv. Exp. Med. Biol., 2007; 595: 1_75