Kurkumina – jej niezwykłe właściwości i zastosowanie w leczeniu wielu chorób

Pewnie każdy miłośnik kuchni azjatyckiej kojarzy kurkumę, a czy słyszeliście o niezwykłych właściwościach kurkuminy?

Jest to koncentrat kurkumy zawierający aż 18 razy więcej kurkuminoidów (kurkuminy) niż zwykła suszona przyprawa w proszku. Kryje się w niej ogromna moc, która ma działanie przeciwzapalne, regenerujące i chroniące komórki.

Wiele dobroczynnych zalet kurkuminy zostało potwierdzonych naukowo, są to właściwości:

  • poprawiające odporność,
  • przeciwdepresyjne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwutleniające.

 

Dlatego kurkumina co raz częściej znajduje zastosowanie w leczeniu i profilaktyce wielu chorób:

  • Pomaga zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera.
  • Poprawia stan układu nerwowego. Wspomaga leczenie objawów depresji i załamań nerwowych.
  • Jest to silny naturalny antybiotyk i przeciwutleniacz.
  • Regularne stosowanie kurkuminy zmniejsza stan zapalny oraz poziom cukru we krwi.
  • Działa odmładzająco, wspomaga odchudzanie i regenerację tkanek.
  • Usuwa toksyny i nadmiar płynów, przyspiesza przemianę materii.
  • Pomaga zachować prawidłowy poziom cholesterolu.
  • Wykazuję silniejsze działanie przeciwzapalne niż leki, bez skutków ubocznych.

 

Stosujecie kurkumę w swojej kuchni?

 

Źródło: Aggarwal B.B., Sundaram C., Malani N., Ichikawa H.: Curcumin: the Indian solid gold. Adv. Exp. Med. Biol., 2007; 595: 1_75

Wyszukiwarka

Kategorie

Kategorie

Masz pytanie?
Skontaktuj się z nami!

Adres:

Lipowa 6, drugie piętro
15-427 Białystok

Polityka Cookies
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Wyświetl naszą Politykę Prywatności.