Zdarza się Wam zasypiać za biurkiem? Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki małej czarnej. Choć przez długi czas postrzegana była jako używka, kryje też w sobie wiele dobrego.
Ostatnie badania sugerują działanie: przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, immunomodulujące, korzystne na wątrobę oraz w chorobach neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona.
Właściwości kawy
Regularne spożycie do 3 filiżanek kawy wiąże się z zmniejszonym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, choroby wieńcowej i udaru mózgu oraz niższym wskaźnikiem zgonów podczas tych stanów.
Udowodniono również właściwości przeciwnowotworowe kawy. Metaanaliza wykazała mniejszą częstość występowania raka prostaty, endometrium, czerniaka, jamy ustnej, białaczki, wątroby. Zaobserwowano także niższe ryzyko zgonu z powodu nowotworu.
Co istotne picie kawy wpływa pozytywnie na gospodarkę cukrową, a mianowicie obniża stężenie glukozy we krwi. W związku z tym, kawa zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu II.
Napój kawowy zapobiega zaparciom, przyspieszając perystaltykę jelit. Zmniejsza wchłanianie węglowodanów i tłuszczów, uwalnia kwasy tłuszczowe.
Co zawiera kawa?
Kawa posiada około 7000 rozmaitych związków – w tym flawonoidów. Zawiera także antyoksydanty (kwas chinowy, chlorogenowy i kawowy), które niwelują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Ponadto kawa to także źródło witamin z grupy B, szczególnie niacyny (witamina B3) oraz magnezu i potasu. I tak – kawa nie wypłukuje magnezu jak dotychczas mówiono, lecz dostarcza tego składnika.
Co najważniejsze, kofeina zawarta w kawie zwiększa przepływ krwi w organizmie oraz stymuluje układ nerwowy. Przez co spożywanie tego wspaniałego naparu usprawnia procesy myślowe oraz polepsza koncentrację.
Czy kawa może szkodzić?
Pomimo wielu pozytywnych właściwości, kawa na pewną grupę osób może działać niekorzystnie:
- picie nadmiernych ilości może prowadzić do uczucia niepokoju, kołatania serca i nasilonych ataków paniki,
- u niektórych osób picie kawy może powodować bóle głowy, migreny i wysokie ciśnienie krwi,
- zawarte w kawie składniki mogą działać niekorzystnie na śluzówkę jelit, dlatego nie jest wskazana przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego.
To, jak kawa oddziałuje na ludzki organizm, zależy głównie od naszej wrażliwości na poszczególne związki zawarte w kawie oraz tolerancji, np. na kofeinę.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/